Hotels, Spas & Leisure

H2 Club - Soho, London

With a total of 610,000 cycling journeys taking place each day, according to the latest figures released by Transport for London, more people in London are cycling than ever before. The organisation - which provides transport-related information - revealed the number of cyclists in London had increased by 5% between June 2014 and June 2015, with many of them commuting to work to avoid traffic congestion. Greater London Authority research has shown 71% of Londoners never drive at all in central London, as cycling has taken off as an environmentally-friendly and healthy way to get to work.

A new activity, the run-commute is rapidly gaining popularity, as more employees are running to the office. In fact, London has been described as leading the way for the rest of the world in this most modern commute approach. At a fairly leisurely pace of a 10-minute mile, it's possible to run nearly four miles in the same time that it would take you to drive into London - due to traffic congestion.

Of course, the popular modern trends of cycling and running to work create a whole new challenge - how do you arrive at the office feeling fresh and fragrant?

A new concept, the H2 Club in Soho provides changing facilities for these super-active commuters. Located in a converted underground car park beneath a block of flats in central London, it provides modern, innovative facilities where cyclists and runners can freshen up for the workplace after their commute.

Crown Sports Lockers has provided and installed fittings for the changing room including: 1,400 personal use lockers, dry area modesty changing cubicles, dry vanity stations, clean towel storage, dirty towel drops and changing room seats. Crown also provided physiotherapy treatment room furniture and completed a washroom fit out comprising toilet cubicles, urinals and wet vanity stations.

The design was to reflect the colours of a sunrise and sunset while retaining the minimalist features of the former car park. With this in mind, a primrose-coloured board was selected for the locker bodies. An additional requirement was for an RFID locking system. For technical reasons, neither stainless steel nor aluminium laminate doors could be used due to the RFID locks. Consequently, Crown developed an alternative door comprising a titanium-faced melamine board with a full-height, inset, toughened white glass panel with bevelled edges -providing an acceptable solution for the client.

To complement the white shiny glass locker doors - and to enhance the sunset and sunrise theme - the changing room seats were to be orange. To achieve the required high-gloss finish, the seats' shells were fabricated using an orange gel coat with a GRP construction.

This theme continued through the washroom fit-out, with white glass cubicle shower doors, white Corian sinks and vanity tops, orange vanity fascias and graphite toilet cubicles with urinal duct panels.